29 Kasım 2016 Salı

Cahit Arf

Cahit Arf
Türkiye’nin yetiştirdiği en değerli bilim adamlarından biri olan Ord.Prof.Dr. Cahit Arf 26 aralık’ta İstanbul Bebek’teki evinde öldü. 

Arf 1910’da Selanik’te doğdu. Matematiğe karşı yeteneği fark eden ailesi, liseyi bitirmesi için onu Fransa’ya gönderdi. Dönüşünden sonra girdiği devlet sınavını kazanarak 1930’da gittiği Fransa’da Ecole Normale Superieure’ü bitirdi. Döndüğünde Galatasaray Lisesi matematik öğretmenliğine atanan Cahit Arf, 1933’te İÜ Fen Fakültesi doçent adaylığına getirildi. Doktorasının Almanya’daki Göttingen Üniversitesi’nde ünlü matematikçi Helmut Hasse’nin öğrencisi olarak 1938’de tamamladı. İÜ’ye dönüşünden sonra 1943’te profesör, 1955’te ordinaryüs profesör oldu. 1964’te ABD’ye giden Arf orada bir süre araştırmacı ve konuk öğretim üyesi olarak çalıştı. 1967’deki dönüşünden sonra ODTÜ’de öğretim üyesi olarak çalışan .arf 1980’de emekli oldu. Cahit Arf, kuruluşundan 1971’e kadar TÜBİTAK bilim Kurulu başkanıydı. 

Arf, matematik dünyasından “Hasse-Arf teoremi”yle tanındı. Sentetik geometri problemlerini cetvel ve pergeie çözülebilir olup olmadıklarına göre sınıflandırmayı tasarlayan Arf, yalnızca ikinci dereceden cebirsel denklemlere indirgenebilen problemlerin cetvel yardımıyla çözülebileceğini saptadı. Hasse’nin önerisi üzerine yaptığı çalışma sonucunda saptadığı seğişmezlerin “Arf değişmezi” olarak terimleşmesi, matematik dünyasındaki ününü pekiştirdi. “Arf halkaları” ve “Arf kapanışları” kavramlarıyla da tanınan Cahit Arf, gösterdiği çabalarla Türkiye’de genç bir matematikçi kuşağının yetişmesine katkıda bulundu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder